“Hoe seksueel zijn jullie trainingen, hoe ver gaat dat”? 

“Hoe seksueel zijn jullie trainingen, hoe ver gaat dat”? 

Een vraag die ons onlangs gesteld werd door iemand die geïnteresseerd was in onze trainingen. We keken elkaar even aan. We krijgen deze vraag wel vaker, het is een begrijpelijke vraag en tegelijkertijd een vraag die moeilijk is te beantwoorden, het is maar net hoe je “seksueel” of “seksualiteit” definieert. Werken met seksuele energie, zoals wij dat doen, is iets anders, heeft een heel ander kader en andere lading dan de ‘seksuele handelingen’ zoals die in het dagelijkse taalgebruik worden  bedoeld. Het zijn appels en peren en het is moeilijk om uit te leggen aan iemand die vooral appels kent hoe een peer smaakt. Daar kun je eigenlijk alleen maar achter komen door een keer een peer te eten. 

De vraag ‘hoe ver het gaat’ vinden we daarom eigenlijk niet zo relevant. Het gaat niet om de -al dan niet seksuele- handelingen maar om het ervaren van levensenergie en wat dit voor jou kan betekenen. Welke ‘handelingen’ daarbij passen kan voor iedereen verschillen, en kan van moment tot moment verschillen. Hoe ver ‘het gaat’ is eigenlijk ook niet aan de orde, het gaat erom wat jou helpt, afhankelijk van wat je nodig hebt, je verlangens maar ook je grenzen. Dit is het proces dat je onderzoekt en beleeft.

In de dagelijkse definitie van seks -zeg maar in de appelboomgaard- is er sprake van een zekere hiërarchie in ‘handelingen’: van zoenen naar sensualiteit naar handmatige en orale bevrediging naar penetratie. Bijvoorbeeld. Vandaar de vraag: hoe ver gaan jullie daarin? Maar in onze perenboomgaard is die hiërarchie er niet, daarom ook dat we niet op voorhand aangeven ‘waar de grenzen liggen’. Seksuele energie is niet specifiek gekoppeld aan de geslachtsdelen maar aan heel je lijf. 

Wat jou helpt om in die krachtige stroom van basale levensenergie te komen is goed.

Wat in overeenstemming (consent) is met jezelf en met anderen is goed. 

Seksuele energie is ook niet het doel maar een middel om te reizen, je trauma’s te onderzoeken, te helen, meer contact te krijgen met het transpersoonlijke bewustzijn, nieuwe lagen toe te voegen aan verbindingen met jezelf en anderen, enzovoort.

Een ander verschil met de ‘normale’ benadering van seksuele energie is dat wij deze vanuit een transpersoonlijk perspectief benaderen. Wij zien seksuele energie als een collectief veld van basale levensenergie waarop alles is aangesloten, ook wijzelf. Het maakt dan idealiter niet uit met wie je bepaalde oefeningen en rituelen doet, het gaat er niet om of deze persoon/personen ‘leuk’ zijn, ‘aantrekkelijk’ of man c.q. vrouw zijn, maar dat ze op hetzelfde veld zijn aangesloten als jij. In onze trainingen benaderen we seksuele energie als iets collectiefs, een levensenergie waarin je elkaar kunt bevestigen en versterken.

Het kost even tijd om deze andere benadering van seksuele energie te ontdekken en te begrijpen en dat is prima, het is een ontdekkingsreis. Als je appels gewend bent zien peren er in eerste instantie een beetje vreemd uit 😊 Het blijft dan ook moeilijk uit te leggen, als je het echt wilt weten kun je het beste een keer bij ons een peer komen eten. 

KvK nummer 76892514
BTW ID-nummer NL860828797B01
Bankrekening NL87INGB0006582717
Translate »